Friss! Íme a lomtalanítás kerületi időpontja!

Oszd meg másokkal!

Desktop

Közzétette a második félévi lomtalanítási időpontokat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Eszerint a XV. kerületben június 11. és 24. között lehet a lomokat kihelyezni, melynek elszállítására a következő napon kerül sor.

Az FKF hírlevélben, értesítőlevélben, továbbá társasházak esetében plakáton is tájékoztatja a fővárosi lakosokat a lomtalanítás rendjéről, illetve a lomok kihelyezésének időpontjáról.

Az FKF arra kéri a budapestieket, hogy a tájékoztató anyagokban leírtak szerint, kizárólag a megjelölt napokon 18 óra után helyezzék ki feleslegessé vált holmijaikat, hogy elkerülhető legyen a rendetlenség az utcákon.

A hulladéktörvény szerint  a lomtalanításra kihelyezett tárgyak elvitele lopásnak számít, mert a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek, így aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el. Ha az FKF Zrt.-t ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen, vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve követik el, az elkövető akár két év szabadságvesztéssel is büntethető. A kisebb értékre (50 ezer és 500 ezer forint között) elkövetett lopás vétségnek számít, 50 ezer forint alatti értéknél pedig szabálysértésnek.

A szabálysértési törvény alapján a tulajdon elleni szabálysértés elzárással is büntethető. A kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer, legmagasabb összege pedig 300 ezer forint.

A közterület-felügyelők tettenéréskor a szabályszegőt feltartóztathatják vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedik: helyszíni bírságot szab ki, nagyobb értékre elkövetett lopás esetén pedig büntetőeljárást indíthat.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?