Pestújhelyi Református Templom - egykor és most

Oszd meg másokkal!

Desktop
A Pestújhelyi Református Templom régi és mai fényképeken: az eredeti épület, majd az újjáépített kupolás és a tavalyi felújítás után készült fénykép.

Korábbi cikkek a témában:

Pestújhelyi Református Egyházközség 1910-ben alakult meg. Eleinte a Filadelfia Egylet László utca 12. szám alatti házában, az imateremnek is használt iskolában tartották az istentiszteleteket.

1928-ra a László utcai imaház szűknek bizonyult a gyülekezet számára, ezért az egyházközség tagjai gyűjtést szerveztek templom építésére. Az adományokból 8 ezer pengő gyűlt össze, míg az általuk szervezett jótékonysági előadás újabb 1800 pengő bevételt hozott. Ez az összeg a felvett 56 ezer pengő kölcsönnel együtt elegendőnek bizonyult a templom építésének megkezdéséhez.

Az új templomot a Paula-téren megvett üres telken építette meg a gyülekezet, mégpedig alig kilenc hónap alatt. Építéséhez Van Beek János építészmérnök tervét fogadták el.

Az ünnepélyes alapkőletételére 1928. március 4-én került sor, felszentelését december 2-án tartották nagyszabású ünnepség keretében, melyen dr. Ravasz László, az akkori Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke is részt vett.

Trencsényi László lelkész úr összefoglalójából.

A régi képeket a Rákospalota Anno Képeitől kaptuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?