Sulipénzt alapítványi számláról levenni és "hazavinni" nem sikkasztás a rendőrség szerint

Oszd meg másokkal!

Nyoma veszett az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványi vagyonának, amit a szülők adtak össze a gyerekeik táborozására, kirándulására és a tanulmányi jutalmakra. Az alapítvány pénzét az iskola egyik tanára, Király András kezelte, aki most egy újpalotai iskolában dolgozhat. 

A rendőrség nem találta bűncselekménynek, hogy a belvárosi Szemere Bertalan iskola volt tanára több millió forintot vett el a diákok pénzéből. A hvg.hu birtokába került a határozat, amiben ezt még meg is magyarázzák: a tanár azért vett ki folyamatosan pénzt az alapítvány számlájáról, hogy azt otthonában, egy „külön dobozban” tartsa - írja a HVG.

A pénzt a tanulók szülei adták össze, szinte a teljes összeg a Szemerések a Szemeréért Alapítvány hivatalos bankszámláján volt. A több mint 3 millió forintot nem költötték a gyerekek táborozására, kirándulására, tanulmányi jutalmakra, a pénz folyamatosan tűnt el majdnem egy év alatt bankkártyás kifizetések/kivétek formájában, miközben az egyetlen alapítványi bankkártya végig Király András kuratóriumi tagnál, az iskola napközis oktatójánál volt.

A több millió forintos hiány felfedezése után a tanár gyorsan szabadságra ment, ahonnan többé vissza sem tért tanítani. Mindez azért is volt az intézmény számára duplán kínos, mert Királyt az iskolában „fideszes tanár úr”-ként emlegették, ugyanis egyben az V. kerületi Belváros-Lipótváros Önkormányzatának jogi bizottságában ült évek óta, mint a Fidesz–KDNP által delegált bizottsági tag. Az iskolában először megpróbálták eltussolni az ügyet, a tantestület tagjaival még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak - írja a lap.

A kuratórium feljelentése alapján eljárás indult „nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette” miatt az V. kerületi rendőr-kapitányságon.

A hvg.hu birtokába került a rendőrség október 26-i határozata, amelyben megszüntetik a nyomozást arra hivatkozva, hogy a beszerzett „adatok alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”. Sőt, az eljárás folytatásától sem várható eredmény, így a továbbiakban nem kívánnak az üggyel foglalkozni, az eddigi bűnügyi költséget meg majd az állam fizeti.

A kuratórium tagjai úgy döntöttek, hogy panaszt tesznek a nyomozás megszüntetése ellen. 

Amikor kiderült, hogy a több mint 3 millió forint eltűnt, „Király András április 6-án bement az iskolába, leadta a bankkártyát, lemondott a kuratóriumi tisztségéről, és átadta az alapítvány teljes dokumentációját, majd szabadságra ment. "Nem ad át egyetlen forintot sem, nem tesz említést arról, hogy nyugodjon meg mindenki, nála van a pénz”, csak több mint egy hónappal később, május 12-én ad át 3,2 millió forintot, amikor a hvg.hu már kereste a készülő cikk miatt.

Ráadásul a tanárt úgy akarják futni hagyni, hogy még mindig tartozik 436 ezer forinttal a diákalapítványnak: csak 3 200 ezer forintot fizetett vissza, és közel 50 ezer forintos bankköltséget hozott össze azzal, hogy kivette a pénzt a bankszámláról. 

A tanár időközben az újpalotai  Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban helyezkedett el.

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek