Újpalotai iskolában landolt a belvárosi suli alapítványi pénzét elsikkasztó politikus-tanár

Oszd meg másokkal!

A korábbi iskola az utolsó pillanatig küzdött a fennmaradásért (fotó: ittlakunk.hu)

Májusban írta meg a HVG: nyoma veszett az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványa vagyonának, amit a szülők adtak össze a gyerekeik táborozására, kirándulására és a tanulmányi jutalmakra. Az alapítvány pénzét az iskola egyik tanára kezelte a kuratórium tagjaként, aki az ügy kipattanásakor gyorsan szabadságra ment. A tantestület tagjaival még alá is írattak egy titoktartási nyilatkozatot, nehogy kitudódjon a történet.

A több millió forintot a napközis csoportot oktató tanár, Király András kezelte, aki Belváros-Lipótváros önkormányzatában a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságnak a Fidesz–KDNP által delegált tagja is egyben - írta a lap.

A botrány kirobbanása után gyorsan visszaadott több mint 3 millió forintot - a pénz egy részét - a szemerések alapítványának, de nem nyilatkozott a történtekről a tanár. 

A férfi az iskolából elment, azonban egy belső átvilágítás hamar feltárta, hogy a visszaszolgáltatott összegen felül is tartozott. Ugyanis folyamatosan vette ki a gyerekek pénzét, összesen 3.627 ezer forintot, amiből csak 3.200 ezer forintot adott meg. Ehhez jön az elmaradt kamat, de további 45 ezer forint csak a bankköltség, amit azzal okozott, hogy kvázi a sajátjaként használta az alapítvány számláját. A diákok alapítványának elnökhelyetteseként azért tudott visszaélni a helyzetével, mert a kuratóriumnak több mint egy évig nem volt elnöke, illetve pénztárosa, az alapítvány bankkártyája pedig nála volt - írja most a hvg.hu.

A tanár tehát további 436 ezer forinttal tartozik az alapítványnak – tudta meg a HVG a kuratóriumtól. Azt ígérte, hogy ezt a maradék összeget is megtéríti, de hiába szólították fel erre június elején, az azóta eltelt négy hónapban sem fizette vissza a gyerekek pénzét.

Amikor az iskola vezetői az év végi tanulmányi jutalmak és más kiadások időszakában rájöttek, hogy nincs meg a pénz, az alapítvány feljelentést tett, ennek a nyomozásnak a határideje november 15-e. A rendőrség egy főt gyanúsítottként hallgatott ki sikkasztás bűncselekmény miatt - írja a  HVG.

A sikkasztás miatt zajló nyomozás nem volt akadálya annak, hogy a tanárt átmentsék egy másik iskolába. A HVG információja szerint XV. kerületi iskolában landolt a férfi. "Király András alkalmazása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt" – közölte a hvg.hu kérdésére Kovács Katalin, az Észak-pesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója.

A 24.hu kiderítette azt is, hol alkalmazták Király Andrást: az újpalotai, magyar-kínai két tannyelvű iskola tanári karát erősíti. Abban az iskolában kapott helyet a férfi, amelynek az elmúlt időszakban komoly támogatást - több mint 700 millió forintot - adott a kormány felújításra, bővítésre, miattuk még egy újpalotai általános iskolát is megszüntettek. 

 

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek