90 éve született Budai II. László

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Mohai Balázs - MTI)

Születésének 90. évfordulóján Budai II. Lászlóra, az Aranycsapat jobbszélsőjére emlékeztek csütörtök délután Rákospalotán a róla elnevezett stadionban.

Az ünnepségen Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy az általa alapított Aranycsapat Emlékév Testület azt vállalta, hogy méltó módon megemlékezik a legendás tizenegyet alkotó labdarúgók születésének és halálának kerek évfordulóiról.

Mivel az 1952-ben olimpiai aranyat, két év múlva pedig világbajnoki ezüstöt nyert Budai II. László a XV. kerületben született és ott is nyugszik, ezért javasolta, hogy az emlékére állítsanak szobrot a REAC stadionjában. Ez elől a XV. kerületi önkormányzat sem zárkózott el. A jobbszélső lesz az Aranycsapat hatodik tagja, akiről szobor készül.

Forgács József, a REAC tiszteletbeli elnöke bejelentette, hogy vállalja a szobor felállításának technikai megszervezését.

Németh Angéla, Rákospalota polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármestere szerint a fiatalabb és idősebb generációk által is elismert Budai II. László pályafutásával a futballkedvelők egyöntetű lelkesedését vívta ki. Felidézte, hogy a 39 válogatott mérkőzésen tíz gólt szerzett jobbszélső szerepelt az évszázad mérkőzésén, az angolok ellen 65 éve 6-3-ra megnyert londoni találkozón is.

“Igazi lokálpatriótaként visszatért szeretett szűkebb pátriájába, Rákospalotára, s itt is lelt végső nyugalomra. Büszkék vagyunk arra, hogy a kerület legnagyobb sportlétesítménye 27 éve az ő nevét viseli" – mondta Németh Angéla.

Az ünnepség végén az Aranycsapat Emlékév Testület, a kerületi önkormányzat és a REAC koszorút helyezett el Budai II. László emléktáblájánál.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?