Strandröplabda pálya: éles vita a lakók és a gimnázium között

Oszd meg másokkal!

Desktop

Korábbi cikkek a témában:

Strandröplabda és strandfoci pályát szeretne építeni az önkormányzat a Dózsa gimivel közösen a Sződliget utcai egykori suli területén. A probléma csupán annyi, hogy a környéken lakók ezt nem szeretnék.

Lakossági tájékoztatón próbálták az érdekeket közelíteni egymáshoz: a gimnázium ugyanis kétmillió forintot összegyűjtött a pályák kialakításához, ám a lakók teljes ellenállásába ütköztek. A környékbeli házak tulajdonosai ugyanis egyáltalán nem szeretnének homokos strandpályákat a szomszédságukban. Sem a szálló homok, sem a megnövekvő közlekedés, sem pedig az esetleges zaj nem vonzó a számukra.

A gimnázium tanulói és pedagógusi közössége viszont nagyon szeretné a pályákat, melyeket a napi tornaóra keretében hasznosítanának.

Elmondásuk szerint a homok nem fog szállni, nem lesz zaj - mert csak hétköznap maximum este 6 óráig használnák a pályákat - és megnövekvő autóforgalom sem várható a pályák kialakítása során. Nekik, illetve a gyerekeknek viszont nagy örömöt okozna a strandfoci és strandröpi pálya, melyek népszerű sportágak a fiatalok körében. A mindennapos tornaóra keretében sétálnának át a gyerekek a közeli Sződliget utcai pályákhoz. 

Az egykori középiskola betonos pályáit újítanák fel illetve alakítanák át - mondta a Dózsa gimnázium igazgatója. Vagyis semmilyen új építkezés nem fog történni.

Ezzel szemben a környékbeli házak közösségének képviselője elmondta: náluk aktivisták jártak, akik megpróbálták jogérvényesítő lemondó nyilatkozatra rávenni a lakókat, hogy a későbbeiekben se akarjanak semmilyen ellenállást tanúsítani a pályák ellen. Ez nyilván bizalmatlanságot szült a lakók körében.

Merk Péter képviselő felajánlotta, hogy a Liva-malom területén alakítsanak ki strandpályákat, mert ott lehetőség lenne erre, ráadásul a malom a Dózsa gimnáziumtól nincs messze, megközelítőleg olyan távolságban van, mint a Sződliget utcai pálya. Ezt a gimnázium közössége cinikus elutasítással fogadta, tovább feszítve az egyébként sem barátságos hangulatot a lakók és az iskola pedagógusai között. 

Szintén lakossági hozzászólásként felvetődött, hogy ha a környékbeli lakók ekkora elutasítással fogadják a pályák kialakítását, miért nem Újpalotán, a lakótelep egyik betonos pályáján alakítanak ki homokos strandpályákat, hiszen a lakótelepen nem fog senkit zavarni a zaj és a homok, ráadásul akkor a lakók is használhatnák a pályákat.

Az érdekek egymásnak feszülése végig megmaradt: ezek után lényegében az önkormányzaton múlik, hogy kinek fog kedvezni. Figyelembe veszi-e a lakók véleményét, és máshová költözteti a pályákat, vagy a gimnáziumnak kedvez és a Sződliget utcában építi fel őket.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?