Tervek Rákospalota fejlesztésére

Desktop
Kiállítás nyílt tegnap, február 29-én a Csokonai Művelődési Központban a Rákospalota Városközpont ötletpályázatára beérkezett pályaművekből.

László Tamás polgármester köszöntőjében a sport célú városközpont kialakításáról beszélt, melynek eredményeként a Budai II. Stadion környezetében egy új, modern városközpont létesülhet. A pályamunkák mindegyikében van hasznosítható ötlet, így a részletek összevetéséből szabályozási tervet lehet kidolgozni.

A polgármester után Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja köszönte meg az ötletpályázat azon szemléletét, miszerint nem a stadion kereskedelmi célú hasznosításában gondolkodtak, hanem a sportlétesítménynek és környékének városközpontba való integrálásában. Kiemelte továbbá, hogy a pályázatot élénk érdeklődés övezte, minden pályamunka gratulációt érdemel, hiszen mindegyik szellemi érték is egyben. A kormány sporthoz fűződő viszonyáról beszélve hangsúlyozta, hogy az elkövetkező években az ország összes első és másodosztályú stadionját szeretnék megújítani, hiszen a sport fontos területe a kormány politikájának.

Az új lakossági igények jegyében a vasútközpontú gondolkodás helyére a sport és szolgáltatás központú gondolkodásmód került, így a fejlesztések során is erre fognak fókuszálni. A pályázaton nyertest nem hirdettek, ellenben két második helyezést adtak át: a Mérték Építész Stúdió és az A+Építész Iroda terveit fejenként 3,3 millió forintért vásárolta meg az önkormányzat.

Néhány érdekes elemet kiemeltünk a munkákból, a teljesség igénye nélkül:

Az A+ Iroda tervében a  Novák piac helyén kistermelői zöldség-gyümölcs-virágpiacot javasol, mellette helyi és helyközi autóbusz megállókkal. A Karácsony Benő parkban rendezvényparkot építene szabadtéri színpaddal, kávézóval, kutyafuttatóval, többféle játszótérrel, mint ’Magyar népmesék” játszótere, irodalmi parkrésszel, zenepavilonnal. Az önkormányzat melletti  „üzemi tömb” helyére pedig design és innovációs központot tervez.

A Mérték Stúdió a Kossuth szoborral szemben helyezné el a Rákospalotai Múzeumot, mely most Pestújhelyen működik. A Karácsony Benő parkban rekreációs szabadidő parkot tervez ifjúsági közösségi tér, találkozóhely funkcióval. A stadion környékére rekreációs szabadidős sportparkot képzel el játszótérrel, kosárlabda pályával, görkorcsolya pályával, télen pedig jégpályával.

A tervek lélegzetelállítóak, Rákospalota pedig megérdemelné, hogy végre fejlesztések kezdődjenek ebben a kerületrészben is. Kérdéses, hogy anyagilag kivitelezhetőek-e ezek a mesés tervek. A pályázók mindenesetre tényleg megérdemlik a gratulációt.
 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?