Fuszekli, Kapca, Orem - hallottátok már őket?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Colosseum, később Palota mozi Rákospalotán (forrás: rakospalotaanno.blog.hu)

A főváros egykori mozijairól gyűjti az információkat Wotan Doctor, akinek oldalán régi felvételeket és új, a hajdani épületek mai arcát mutató fényképeket egyaránt találunk.

A kerületi mozik adatait, fotóit most tölti fel az oldalra Wotan Doctor, és ehhez várja az itt élők segítségét szöveges emlékek, fotók formájában. A kerületi mozikról mi az alábbi infókat tudtuk összegyűjteni:

Pestújhelyen 1911-ben nyílt meg az első mozi még Széchenyi Színház néven, Harsányi Dezső vezetésével a mai Árvavár utcában. Az épületet Dádum Lajos átépíttette, majd kizárólag moziként kezdték használni. A neve rövid ideig Erzsébet mozi lett.

Az első világháború végén kért moziengedélyt Pestújhelyen Bakó Imre, aki megkapta az 1912-től 1916-ig működő Sebők Mozgót, mely az egykori Andrássy, ma Pestújhelyi út 66. szám alatt üzemelt. 1919-től Nép-mozgó néven nyitották meg újra a mozit.
 
A Széchenyit Fuszekliként, a Nép-mozgót Kapca moziként emlegették, az ide járó közönségre utalva: az előbbit ugyanis a polgári, az utóbbit inkább a proletár lakosság kedvelte. 1931-ben a Nép-mozgóból Corso lett, Orem Mihályné üzemeltette, ezért időnként Orem-moziként is nevezték. 1942-ben Andrássy mozira változott a neve. 1944-ben mindkét pestújhelyi mozi bezárt. 
 
1945-ben újra megnyitott a Széchenyi, a mozit az MKP vette át, és 1949-ig működtették. 1949-től 1957-ig zöldségraktárként funkcionált, majd ismét kinyitott, és 1989-ig Széchenyi moziként működött tovább. 
 
Az Andrássy mozi a Szociáldemokrata Párté lett, nevét Rózsahegyi mozira változtatták, majd a Terv nevet kapta meg 1951-re. 1969 novemberében átmenetileg bezárták tatarozás címén, de nem nyitott ki többet.
 
Az Arany János utca 94. szám alatt 1913-tól 1949-ig működött a Palota mozi (korábban Colosseum mozgó), ami nem azonos az Eötvös utca 76. szám alatti József Attila, később (szintén) Palota mozival, mely 1989-ben szűnt meg. 
 
A Bácska utcában, Rákospalotán 1962-ben zárták be a Tavasz mozit, az Énekes utca 9. szám alatti Béke mozi pedig 1986-ban szűnt meg. Részletesebben olvashatunk ezekről a mozikról a Panoramio oldalán. Rákospalota történetéről pedig a Rákospalota Anno blog oldalán olvashatunk érdekes írásokat.
 
Ha nektek is van emléketek, sztoritok ezekről a mozikról, írjátok meg nekünk. Ha esetleg fényképetek is lenne, melyet megosztanátok Wotan Doctorral - és persze velünk -, azt is örömmel fogadjuk.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?