Templomlátogatás és bringás kerülettúra is vár az örökségnapokon

Oszd meg másokkal!

Desktop
MÁV-telepi református templom (fotó: nagyvofely.hu)

A kulturális örökség napjain – szeptember 15-én és 16-án - idén is régi épületek nyitják meg kapuikat előttünk, bepillantást engedve történetükön keresztül a múltunkba.

  • A kerületben a MÁV-telepi ősrákosi református templom  (Széchenyi út 18.) vesz részt a programon:  a hétvégén mindkét nap, szombaton és vasárnap is 17 -20 óra között nyitva áll az érdeklődők előtt.

A MÁV-telep, amelyen a templom is található, 2018 eleje óta műemléki jelentőségű terület. A MÁV még 1926-ban felajánlott az egyháznak az akkor még épülő telepen egy kb. 550 négyszögöles telket, amelyre a későbbiek folyamán kultuszhely és gyülekezeti ház épülhet. Ez a telek a mai Ozmán utca és Mozdonyvezető utca határolta területre esett. Id. Dr.Gyökössy Endre közbenjárására a MÁV Istvántelki főműhely (később Landler Járműjavító) főnöksége 1938-ban a telket a jelenlegi Széchenyi utca 18. szám alatti ingatlanra cserélte.

Az épület-komplexum templomból, és a hozzácsatlakozó lelkészlakásból illetve gyülekezeti házból állt volna eredetileg. A tervrajzokat Csaba Rezső építészmérnök-tervező elkészítette. A templom alapkő letétele 1939. május 18-án volt. Az ősrákosi református gyülekezetrész egyháztagjai példásan adakoztak, s az építésben is segítettek, hogy legalább a templom felépülhessen. Az építkezést az akkori Kultuszminisztérium és a MÁV is támogatta.

A templom 1944-re készült el, és Dr. Ravasz László püspök valamint Benkő István esperes részvételével illetve szolgálatával 1944.április 16-án szentelték fel. A kétszintes épület egy nagy és egy kis harangtoronnyal épült meg. Nagytornya 26 méter magas. Az alsó szinten gyülekezeti terem illetve színpadterem épült, míg a templomszintet két szimmetrikusan épített lépcsősorral lehet elérni. Maga a templomtér 100 négyzetméteres.

A templomban két kiállítást is meg lehet néni: a "Tisztelgés az 1848-49 -es forradalom és szabadságharc hőseinek" című kiállítás a református gyülekezeti teremben, míg a "Baross Gábor emlékezete és hagyatéka" című kiállítás a földszinti aulában látható.

  • Helytörténet két keréken címen kerékpáros kerülettúra is indul Barta Ildikó vezetésével a Bányász parkból (Czabán iskola melletti park) szeptember 15-én, szombaton délelőtt 10 órakor. A túra időtartama 2 óra.  Kerékpárt biztosítani nem tudnak!

Rákospalota várossá válásának 95. évfordulója alkalmából a település nevezetes pontjait látogatja meg a túra. Minden egyes épület előtt rövid ismertetés hangzik el. Többek között megismerhetitek Rákospalota első községi iskoláját, első gyógyszertárát, a Leánynevelő Intézetet, a villasort, a kerékvetőt, templomokat.

A Magyarországon 1999 óta jelen levő kulturális örökségnapok Franciaországból terjedt el azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, ezeken a napokon megnyíljanak az érdeklődőknek.

Sok egyéb érdekes túrákat is találhatunk még, a részletes műsorért látogassatok el a rendezvény oldalára!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?