Tudjátok, miért van fordítva az utcák számozása Rákospalotán?

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)

Korábbi cikkek a témában:

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota utcaneveiről és házszámairól hallgathattunk meg érdekes előadást Palotabaráttól a Rákospalota Anno Klub keddi előadásán a Csokonai Művelődési Központban. 
 
Palotabarát, vagyis Rátonyi Gábor helytörténeti blogot vezet, melyben a kerület történetéről, hangulatáról, múltjáról és jelenéről olvashatunk színes írásokat. A keddi előadáson utcaneveink jelentéséről, történetéről, utcanévadási szokásokról, valamint elfeledett utcaneveinkről is beszélt Palotabarát, de azt is megtudhattuk, miért mennek fordítva a házszámok Rákospalotán. 
 
Kezdetben csak spontán névadások történtek az utcanevek tekintetében a fővárosban, majd 1847-ben került sor "dűlőkeresztelőre", amikor is a német neveket magyarosították, magyarra fordították. 1867 - a kiegyezés - után a nemzeti hősökről kezdték el az utcákat elnevezni. Ekkor születtek az olyan utcanevek, mint a Kossuth utca.
 
1873-ban történt az első nagy utcanév-átkeresztelési hullám a fővárosban, majd 1953-54 között egy újabb tömeges átnevezés történt. A Fővárosi Közmunkák Tanácsának volt a feladata az utcanévadás Budapesten.
 
1969-ben állították össze Újpalota, a kerület legfiatalabb városrészének utcaneveit. A 150 tételből álló listát a kerületi tanács közművelődési tanácsadója, Padisák Mihályné, valamint a Rákospalotai Múzeum akkor vezetője, Für Lajos készíthette el. 
 
Rákospalotán körülbelül 1907 óta vannak házszámok, korábban telekszámok jelölték a házakat. A házszámozás középpontja Budapesten a Ferenciek tere, Rákospalotán pedig a Kazinczy utca. Rákospalotán ráadásul a fővárosi gyakorlathoz képest fordítva számozzák a házakat: ennek oka a palotai öntudat ("mi vagyunk a központ"): a falu középpontja a házszámok kiindulópontja - mesélte el Palotabarát.
 
Az utcanevekről és történetükről részletesen olvashattok a XV. kerületi blogon
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?