Növekszik a kivilágított kerékpárral közlekedők aránya

Oszd meg másokkal!

Desktop
illusztráció (fotó: ittlakunk.hu)

Három év alatt immár hatodik alkalommal mérte fel a magyarországi kerékpáros közösség a biciklivel közlekedők kivilágítottsági arányát. 2013 őszén a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass mozgalom 166 önkéntese minden eddiginél több, összesen 3274 kerékpáros közlekedő lámpahasználatát vizsgálta. Az ország minden pontján egyszerre, ugyanolyan módszerrel mért adatok illeszkednek az évek óta tartó trendhez, és további javulást mutatnak - írja a Magyar Kerékpárosklub.

A kerékpárral közlekedők többsége jól látható sötétben is: országosan 75 százalékuk, Budapesten 80 százalékuk elől és hátul is jól látható lámpát használ. A teljesen lámpátlanok aránya 9 százalékon stagnál a fővárosban.

A kerékpárlámpák használati aránya a kedvező árú, és energiatakarékos LED-es lámpák elterjedésével kezdett javulni. Időközben a szabályok is lehetővé tették használatukat, és már csak elvétve találkozhatunk régi típusú dinamós világítással. Az új szabályozás szerint, melynek kidolgozásában a Kerékpárosklub is közreműködött az alábbiakra is kell figyelni: lámpák és a fényvisszaverő prizmák fényének 150 méterről is láthatónak kell lenniük, és fényvisszaverő prizmából már a kerékpár elejére is kell egy fehéret helyezni, nem csak egy pirosat hátulra. Viszont a küllőprizmát helyettesítheti a kétoldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület, és - a gyakorlatot figyelembevéve - a kerékpároson elhelyezett világítás is szabályos.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?