77 millióért adnák el a 6 ezer négyzetméteres telket: lakópark épül Rákospalota helyi védettségű épületének helyén

Oszd meg másokkal!

Desktop
A lakópark terve (fotó: ingatlan.net)

Korábbi cikkek a témában:

A képviselő-testület május eleji ülésén elfogadta a volt növényolajgyár területének szabályozási tervét, így elkezdődhet a lakópark építése. A területet tulajdonló cég ugyanis 950 lakásos lakóparkot álmodott ide, melyben kereskedelmi és szolgáltató-egységek is helyet kapnának.

A terület magántulajdonban van, de van mellette egy 6 ezer négyzetméteres önkormányzati telekrész (lőtér), melyet mindössze 77 millió forintért adnának el az olajgyár jelenlegi tulajdonosainak.

További probléma, hogy az olajgyár - eddig még le nem bontott - toronyépülete, az egykori siló helyi védelem alatt áll, illetve állt (3 épületet már korábban lebontottak).

A testületi ülésen a helyi védettség kérdése is felvetődött: hogyan lehetett lebontani korábban 3 épületet az olajgyár területén, ahelyett, hogy megőriznék és védetté tették volna - kérdezte Merk Péter. Sipos főépítész erre azt válaszolta, hogy nem tud semmilyen pontos információt a korábbi bontásokról.

2012. szeptemberében alkotta meg a kerület azt a rendeletet, amelyik a helyi védettséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza. A rendelettel együtt 136 XV. kerületi épület helyi védettségéről is határoztak: ekkor nyilvánították védetté a volt Rákospalotai Növényolajgyár silóját is.

Az olajgyár épületeinek lebontásáról, ennek engedélyeiről megkérdeztük az érintett szakhatóságot is, amint válaszuk megérkezik, közzétesszük.

Merk Péter képviselő azt szeretné, hogy az utolsó megmaradt, védett épület, a magas torony maradjon meg, ne bontsák le. Erről éles vita alakult ki az ülésen. Victorné Kovács Judit egyetértett ezzel, hiszen a torony Rákospalota egyik jelképe. Lehoczki képviselő rondának minősítette és ezt a véleményt fejezte ki Hajdu László polgármester is, aki szerint ez csak egy nagy betontömb.

Szilvágyi László képviselő szerint a befektető offshore hátterű csoport, ezért aggályos az egész üzlet, míg Móricz Eszter először a lakosságot kérdezte volna meg, mit szeretnének a területen, akarják-e a lakóparkot.

Erre most lehetőség is lesz: ha szeretnétek a témához hozzászólni, elmondani a véleményeteket, akkor feltétlenül gyertek el május 11-én, csütörtökön 17 órára a Polgármesteri Hivatal Dísztermébe (1153 Budapest, Bocskai u. 1-3.), ahol lakossági tájékoztatót rendeznek a lakópark építéséről és a gyár bontásáról.

Az önkormányzat oldalán részletesen elolvashatjátok az előterjesztés szövegét, az Önkormányzati TV-n pedig visszanézhetitek a testületi ülést és a vitát.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?