LMP: az alapítványi pénzt fordítsák a reptéri zajterhelés károsultjainak támogatására

Oszd meg másokkal!

Desktop

Az LMP elvárja, hogy az állami tulajdonú HungaroControl követelje vissza a kormánypárt polgári körös alapítványa számára nyújtott 320 millió forintos támogatást, és annak felhasználásával hozzon létre egy pénzalapot a repülőtéri zajterhelés károsultjainak támogatására.

Demeter Márta, az ellenzéki párt társelnöke azt mondta: a HungaroControl korábban 320 millió forintos támogatást nyújtott a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak a légiforgalmi irányítás népszerűsítésére, ám azt elmondása szerint fideszes rendezvényekre költötték. A képviselő szerint a forrás felhasználása felveti a tiltott pártfinanszírozás kérdését. 

Tavaly változtak meg a ferihegyi reptér felszállási irányai, de ez nem hozott érdemi változást a zajtól eddig szenvedőknek, továbbra is sokakat zavar a zaj. Már petíció is indult a reptéri zaj csökkentése érdekében, de eddig semmilyen tiltakozás nem vezetett eredményre.

Mint korábban megírtuk, 320 millió forintot kapott az állami tulajdonú HungaroControl Zrt.-től a Szövetség a Nemzetért Alapítvány, amely a polgári körök fenntartásáért felelt. Nem tudni  azonban, mire költötték ezt a közpénzt - mondta Szilvágyi László, az LMP XV. kerületi képviselője. A párt szerint az adófizetők pénzét pártpolitikai célra kapta meg az alapítvány.

Az alapítvány elnöke a gyanús ügylet idején László Tamás, a XV. kerület korábbi kormánypárti polgármestere és országgyűlési képviselője volt. 

László Tamás korábban azt nyilatkozta: a Polgárok Házának népszerűsítésére készültek filmek a 320 millióból. Ennek ellentmond, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a pénzt a légiforgalmi irányítás és a repülés népszerűsítésére kellett fordítani. 

Bár a támogatás - mivel közpénz - felhasználása nyilvános adat, az elszámolást mindmáig nem mutatták meg, ezért az LMP pert indított azért, hogy kiderüljön, ki és mire költötte el a pénzt.

László Tamás szerint a vád nem igaz, de hiába kértük a politikust, mutassa be az ittlakunk.hu-nak az elszámolás dokumentumait, kérésünkre nem válaszolt.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?