Testületi ülés: lesz zebra az erdőnél, lakáspályázat fiataloknak és a Liva-malomnál új múzeum épül

Oszd meg másokkal!

Testületi ülés, illusztráció (fotó: ittlakunk.hu)

Szeptember 26-án, kedden ismét testületi ülést tartottak a kerületben. Többek között az alábbi témákat érintették képviselőink:

Tóth Imre (MSZP) a Neptun utcai kínai iskola felújításának problémáiról beszélt, kiemelve, hogy a garanciális javítások határideje a napokban le fog járni, érvényesíteni kellene a garanciát.

Csonka László (Fidesz) a Wysocki utcában kivágott fákról elmondta, hogy azok beteg fák voltak, azért kellett kivágni őket, de új fasort telepítenek majd a kivágott fák helyén.

Hajdu László polgármester "gyámság alá" helyezéséről nem tettek le: Agárdi János képviselő ugyanis módosító javaslatot nyújtott be, hogy a polgármester helyett a pénzekről, kifizetésekről a pénzügyi bizottság döntsön. Bitvai Nándor (Fidesz) szerint ezzel a polgármestert próbálják nyomás alatt tartani. Agárdi javaslatát végül nem szavazta meg a testület.

Szilvágyi László (LMP) az iskolai úszásoktatás problémájáról beszélt, szerinte a tankerületi vezető döntése miatt nem járhatnak a kerületi uszodába a gyerekek. Másik kerületbe, a zuglói BVSC uszodába kell utazni úszásoktatásra, hiába van tanuszodánk.

Szavaztak az étkezési térítési díjak befizetésének új lehetőségéről is: eszerint a  jövőben már online, bankkártyás utalással is lehet fizetni az étkezést a kerületi intézmények esetében.

A Szentmihályi útnál, a szánkózódombnál gyalogátkelőhely kialakítása már évek óta téma: Szilvágyi László kezdeményezte a zebra kiépítését, de eddig a főváros azzal hitegette a kerületet, hogy majd adnak hozzá pénzt. Ez mindmáig nem történt meg, így Szilvágyi javaslatára elfogadták most, hogy a kerület saját költségvetéséből hozza létre a zebrát.

A képviselő-testület elfogadta azt is, hogy legyen külön lakáspályázat a fiatal, gyermeket akaró párok számára. 

Szintén Szilvágyi László javaslatára vizsgálóbizottságot állítottak fel a pénzügyi kiadások felülvizsgálatára. Első körben négy beruházást fognak megvizsgálni, mennyire voltak túlárazottak: a közétkeztetési pályáztatást, az ÉPK 13. épületének (új rendelő) felújítását, a Deák utcai rendelő építését, valamint a Micimackó és Páskom parki óvoda felújítását. 

Merk Péter - a Fideszből kilépett rákospalotai képviselő - korábbi javaslatára - megmenekülhet a Liva-malom: ugyanis a malom - mely a főváros egyetlen máig megmaradt vízimalma - LÁPok Háza néven új funkciót kap: a Rákospalotai Múzeum költözhet ide (erről még szeptember elején döntött a testület). Most Merk Péter azt indítványozta, hogy tájékoztassák a képviselő-testületet a malomra eddig fordított költségekről és arról, mi valósult meg ezekből, valamint hogy ki kapott a malomra szánt pénzből. Ezt a javaslatot elfogadta a testület. A malom jövőjéről lakossági fórumot is tartanak majd, ahol megismerhetjük a terveket.  

Parázs vita zajlott a képviselők között arról, hogy jó helyen lesz-e a múzeum az új helyszínen: míg a kormánypárti képviselők szerint nem elég kulturált a környezet egy múzeumhoz, nehéz megközelíteni és alkalmatlan a hely egy kiállítás létrehozásához, addig többek szerint a hely alkalmas arra, hogy a kerület múltját bemutassa. Merk Péter szerint teljesen közművesített a terület, van ipari áram, vízóra, a Lidl parkolójától 2 perces sétával elérhető és még biciklivel is megközelíthető, így semmi akadálya nem lehet a múzeum ide költöztetésének. 

Az előterjesztéseket elolvashatjátok az önkormányzat oldalán. A testületi ülés visszanézhető az Önkormányzati TV-n:

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek