Testületi ülés: nem került gyámság alá a polgármester, fegyelmi sem indult ellene

Oszd meg másokkal!

Desktop
Testületi ülés, illusztráció (fotó: ittlakunk.hu)

Hétfő délután újabb rendkívüli testületi ülést tartottak képviselőink, mely a korábbiakhoz hasonlóan ismét durva vitáktól volt hangos. Meg a közönségtől, akik véleményüknek bekiabálásokkal adtak hangot.

A testületi ülést most a kormánypárti képviselők kezdeményezték, akik egyrészt a polgármester ellen fegyelmi eljárás akartak indítani, másrészt el akarták vonni a hatáskört tőle, úgymond "gyámság alá" helyezve őt.

Pintér Gábor alpolgármester zárt ülésen akarta tárgyalni a fegyelmit, mert szerinte a közönség túl hangos, előttük nem lehet tárgyalni az előterjesztést a bekiabálások miatt. Lamperth Mónika jegyző szerint erre nincs lehetőség, mert a testületnek nyilvánosan kell dolgoznia, a zárt ülést csak az érintett, Hajdu László polgármester kérhetné, aki viszont nyilvános vitát akart. Végül a fegyelmi eljárásra vonatkozó előterjesztést Pintér visszavonta, indoklása szerint később újra be fogják nyújtani, csak kibővítve, mert szerinte a polgármester több határozatot nem hajtott végre.

A rendkívüli ülésen tárgyalták még azt is, hogy a polgármester hatáskörét korlátozzák, Hajdu Lászlót úgymond gyámság alá helyeznék, helyette a bizottságok döntenének az ügyekben, a közbeszerzésekről pedig a RUP-15 önkormányzati cég dönthetne. 

A jegyző szerint ennek törvényi akadálya van, mert vannak olyan feladatok, melyeket nem lehet elvenni a polgármestertől, erről a kormányhivatal törvényességi észrevételt is tett. Ennek ellenére Pintér Gábor nem vonta vissza az előterjesztést. A szavazáson azonban nem sikerült elfogadtatni azt.

Tóth Imre képviselő szerint a testületnek fel kellene oszlatnia magát, mert nem a kerület és az itt élők érdekét nézik a képviselők, mikor egymást támadják, a munkát akadályozzák. 

A 17 órakor kezdődő testületi ülést rövid szünet után újabb ülés követte, melyen azonban a kormánypárti képviselők és Móricz Eszter sem vettek részt. Ennek ellenére határozatképes volt a testület, mert Merk Péter, aki pár napja kilépett a Fideszből, ott maradt az ülésen, így - többek között - meg tudták szavazni a kerületi közalkalmazottak 10 ezer forintos kereset-kiegészítését. 

A hétfői testületi ülést vissza tudjátok nézni az önkormányzati tv közvetítésén, az előterjesztések szövegét pedig el tudjátok olvasni az önkormányzat oldalán.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?