Deák utca: hosszú ideig nem lesz még új rendelőnk

Oszd meg másokkal!

Desktop
Alapkő letétel 2017 februárjában (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)

2017. februárjában rakták le az új Deák utcai rendelő alapkövét. Azóta eltelt közel másfél év, lejárt a határidő, de az építkezés áll.

Korábbi cikkek a témában:

A tervek szerint a Deák utcai felnőtt háziorvosi rendelőt és a Sződliget utcai gyermekrendelőt összevonják és új rendelőt építenek helyettük a Hubay Jenő téren, a Karácsony Benő parkban. Az alapkőletételnél azt mondták: 2017 novemberére épülhet fel az új rendelő.

A látványtervek szerint a rendelőt megújuló zöld környezet veszi majd körül és a tér közpark jellegét is megtartják. A tervek között szerepel, hogy a játszóteret bővítik, a téren álló színpadot elbontják és egy cukrászda nyílna az épület mellett, valamint egy felnőtt fitneszpark is épülne.

Ezek továbbra is csak tervek, ugyanis a Penta Industry - mely vizes vb 5 milliárdos szinkronúszó-stadionjának is a kivitelezője volt - másfél év alatt félkészre sem tudta felépíteni a Deák utcai orvosi rendelőt, miközben a felépítésére egy éve volt. Az önkormányzat nem fizet az eddigi munkákért, a cég pedig nem adja vissza a gazosodó területet, hogy a kerület mással befejeztesse az építkezést - írja a  Magyar Narancs.

2016. novemberében bízta meg a kerület a Penta Industry (PI) és a Masinveszt Kft.-ket, hogy új orvosi rendelőt építsenek a Deák utcában. A kiválasztást az önkormányzat RUP 15. városfejlesztési cége intézte, melyet a mulasztásaival okozott károk miatt az önkormányzat végelszámolással megszüntet. 

A RUP 15 meghívásos eljárásán a Penta-Masinveszt duó nettó 413 millió forintos ajánlatával nyert. A 2016. decemberben átadott építési területen 2018. március végére a 30 százalékot sem érte el az épület készültségi szintje, ezért az önkormányzat a szerződés felbontásáról döntött.

Voltak ugyan tervezési hibák: két utcai kandelábert és a lépcsőket is át kellett tervezni, ami miatt állt az építkezés, de az önkormányzat semmilyen elfogadható magyarázatot nem kapott arra, hogy 2017. november közepétől 2018. január végégig, a szokatlanul enyhe idő ellenére miért nem dolgoztak egyáltalán, illetve minek tudható be a novemberig eltelt 63 munkavégzés-mentes nap.

A kivitelezés során a műszaki ellenőrök többször felhívták a figyelmet a munkavégzés hiányosságaira, hibáira, így a munka- és balesetvédelmi szabályok betartására, az építési napló pontos vezetésére, a műszakitartalom-változások miatti árkülönbözet kimutatásokra és a jelentős lemaradásra. Az építkezés ezek hatására sem gyorsult fel vagy lett szabálykövetőbb. A cég nem tudott választ adni arra sem, mikorra tudják befejezni az épületet. 

A Penta az ismételt polgármesteri felszólításra április 9-én bejelentette a munkavégzés felfüggesztését, a munkaterületről való levonulást. Közölték, nekik nem róható fel a késedelem, abban a tervezés és megrendelő időhúzása a hibás, amely szerződést szeg azzal, hogy nem adja ki a teljesítési igazolást. Ha megkapják azt, visszaadják az egyébként önkormányzati tulajdonú munkaterületet a kerületnek. 

A képviselő-testület még tavasszal egy ellenszavazattal döntött a szerződés felbontása mellett.  A XV. kerületi önkormányzat és a Penta Industry közötti elszámolásra bizonyára bírósági végzés fog pontot tenni, erre számít a városvezetés is. Ez évekbe telhet - írja a lap.

Addig pedig nem lesz rendelőnk.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek