Így bánj (el) az energiatakarékos égőkkel!

Oszd meg másokkal!

Desktop

A legfontosabb tanács: ha energiatakarékos égőd "munka közben" felrobbanna, mindenki hagyja el a szobát és szellőztessetek alaposan, legalább 15 percig! Utána se jusson eszetekbe fölporszívózni a törmeléket, hanem papírdarabokkal, ragasztószalaggal szedjétek föl azt. Zárjátok egy befőttes üvegbe, és adjátok le veszélyes hulladékként.

Hogy miért? Jelenleg minden energiatakarékos égő tartalmaz legalább 2 milligramm mérgező higanyt, egyes régebbi típusok akár 15 milligrammot is. A porszívó az apró higanycseppeket tovább poríthatja, s a higany belégzése enyhén szólva nem áldásos.

A lámpák egyébiránt hermetikusan le vannak zárva, tehát normál üzemben a higanygőz nem szabadul ki. Akkor is elhanyagolható a veszély, ha a lámpa leoltott állapotban törik szét: ez esetben ugyanis a higany oroszlánrészét amalgám köti meg. Ilyenkor is ajánlatos mindenesetre legalább 5 percig szellőztetni - javasolja a Német Természetvédelmi Szövetség.

Az Európai Unióban tavalytól tiltották be a hagyományos égők árusítását. Az energiatakarékos lámpák fogyasztása a hagyományosokénak egyötöde körül van, a szebb fényt adó halogénégők átlagosan mintegy 30 százalékkal hatékonyabbak a régi körtéknél. A jövő alighanem az olcsó, jó esetben tartós LED-égőké, amelyek most még nem adnak szép fényt, de heted-nyolcadannyit fogyasztanak, mint egy Edison-égő.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?