Lövöldözés, túszejtés Újpalotán: többször meglőtték a fegyveres szökevényt

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Mihádák Zoltán - MTI)

Péntek délután elfogták azt a férfit, aki a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből szökött meg, miután megszerezte egy őr fegyverét. A szökött rabra elfogása előtt a rendőrök többször rálőttek, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

A Fővárosi Törvényszék V. kerületi, Markó utcai épületében a 35 éves Sz. Károly ítélethirdetés után megütötte a biztonsági felügyelőt, majd elvette a fegyverét. A lábbilincsben lévő fegyveres magával hurcolta a törvényszék biztonsági szolgálatának egy munkatársát, akit az épületből kilépve elengedett.

A férfi a Stollár Béla utca és Bihari János utca kereszteződésénél megállított egy Nissan X-Trail személygépjárművet, amelynek 63 éves budapesti vezetőjét fegyverrel arra kényszerítette, hogy segítse őt a menekülésben.

A bejelentést követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság elrendelte a főváros rendőri zárását, és hajszát indított a fegyveres menekülő elfogására. A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a Hungária körúton figyeltek fel a Nissanra, és látták azt is, hogy a szökött rab fegyvert fog a gépkocsivezető fejéhez. 

A főváros rendőri zárásának eredményeként a feltorlódott forgalom miatt a Nissan megállt Újpalotán, a Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződésénél. Az elítélt kiugrott a Nissanból, és megkísérelt megszerezni egy másik autót, de közben utolérték az őt már gyalogosan üldöző rendőrök.

A rendőrök felszólítására, majd figyelmeztető lövéseire a fegyveres férfi nem állt meg, a rendőrök többször rálőttek, majd elfogták. A férfit a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A férfi állapotát a kórházban stabilizálták.

Az elítélt, akire garázdaság és rongálás vétsége miatt a törvényszék 1 év 1 hónap börtönbüntetést szabott ki jogerősen, az ítélethirdetést követően, a kézbilincs felhelyezésekor kezdett dulakodni a büntetés-végrehajtási őrrel. A férfit erőszakos bűncselekmények miatt korábban már elítélték, és jelenleg is jogerős büntetését töltötte más bűncselekmény miatt.

A közlekedés még mindig nagyon lassú Újpalotán. Az Újpalotai csevegő oldalán közzétett videón is látszik a jelenlegi helyzet.

A BvOP belső vizsgálatának elsődleges megállapításai szerint a fogvatartott előállítását végző biztonsági felügyelő "feladatát a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és belső normáknak megfelelően látta el, szakmai hibát nem követett el". A bírósági tárgyalás kezdetekor az ügyben eljáró bíró úgy rendelkezett, hogy vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről. Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt.

Videó az elfogásról (forrás: Index - olvasó)

Friss hírek!

Gatter László, a fővárosi bíróság elnöke az épületben élte át a dráma perceit. "Annyira horrorisztikus volt, hogy szinte nem fogta fel senki sem, hogy ez mennyire komoly" - mondta. A rab először az őrt ejtette túszul, akinek elvette a fegyverét. - Én azért láttam, hogy ez nagyon komoly, mert beszéltem ezzel az őrrel is, aki érintett volt: őt nagyon megviselte az esemény. Láttam a videófelvételt is az eseményről, tényleg nagyon ijesztő. Annyira ijesztő volt, hogy szinte abban a pillanatban föl sem lehetett fogni, hogy ilyen történik ma Magyarországon”- mesélte a volt elnök.

A Blikk információja szerint a szökött rab volt az a férfi, aki 2017-ben, miután megkísérelt kirabolni egy kőbányai bankfiókot, menekülni próbált, ám egy kisteherautó elgázolta. A férfi akkor 9 év börtönt kapott fegyveres rablásért. Most egy kisebb súlyú bűncselekmény miatt vitték zárkájából a bíróságra: 1 év 1 hónap börtönt kapott, garázdaság és rongálás miatt. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?