Telefonos csalókra figyelmeztet a rendőrség: 8 tanács, melyet érdemes megfogadni

Oszd meg másokkal!

Desktop
a kép illusztráció

Telefonos csalásokra figyelmeztet a rendőrség a honlapján.

A telefonos csalók bármikor, bárkire lecsaphatnak, trükkjeik tárháza pedig kifogyhatatlan, újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Most újabb trükkel próbálkoztak.

Az elmúlt napon érkezett bejelentés szerint egy férfit azzal kerestek fel telefonon, hogy személygépkocsijával balesetet okozott, ezért fel fogja keresni a biztosító. Egy asszony esetében pedig a telefonáló gyorshajtás miatt akarta a pénzbüntetést beszedni, amelyet személyesen kellett volna átadnia. A megkeresettek azonban gyanút fogtak és értesítették a rendőrséget.

A rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

  • A biztosító kárrendezési menete szabályokhoz kötött. Telefonon keresztül nem rendezik a kárt. Kárszakértői vizsgálatot követően történhet meg a javítás, vagy a kifizetés.
  • Sebességtúllépés esetén a hatóság nem keresi fel telefonon a gépjárművezetőt.
  • Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez nyereményjátékokat, akcióik a szolgáltatásaikkal összefüggő kedvezményekkel kapcsolatosak.
  • A hivatalos szerencsejáték szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat.
  • Ne adjuk meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adatainkat, ne utaljunk, ne töltsünk fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra.
  • Amennyiben ilyen hívást kapun, kérjük meg a hívót, hogy később hívjon vissza. Addig higgadtan gondoljuk át, hogy lehet-e valóság alapja az ilyen megkereséseknek. Valószínűleg nem lesz visszahívás!
  • Amennyiben a hívó száma látható volt, akkor a számot, illetve az általa használt nevet mindenképpen jegyezzük fel, amellyel segíthetjük a rendőrség felderítő munkáját.
  • Ne kövesseük a csalók utasításait! Jegyezzük fel a hívás időpontját, majd azonnal tegyünk bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén - írja a police.hu.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?