Így lopnak meg az unokázós csalók - Videóval!

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: police.hu)

Idősek estek áldozatául azoknak a bűnözői csoportoknak, akiket elfogtak a rendőrök.

Öt, egymástól függetlenül működő, úgynevezett „unokázós” trükkös módszerekre specializálódott bűnözői csoport az ország különböző településein – jellemzően Budapesten és Pest megyében - követett el bűncselekményeket, amelyek során több tíz millió forintos kárt okoztak az idős embereknek.

Az egyik eset során két nő becsengetett egy 92 éves asszonyhoz, majd annak figyelmét elterelve harmadik társuk a lakásban egymillió forintnyi készpénzt és arany ékszereket szedett össze. A tolvajok  összesen kilenc alkalommal vettek részt hasonló bűncselekmény elkövetésében, ezalatt közel 25 millió forint értékben loptak el készpénzt és arany ékszereket.

Jellemzően úgy jutottak be a lakásokba, hogy a sértettektől egy darab papírt kértek vagy újságkihordónak adták ki magukat. A lakásba érve elterelték a figyelmüket és a szekrényeket átkutatva összeszedték a könnyen megtalálható készpénzt és ékszereket, majd távoztak a helyszínről. Egyikük minden alkalommal az autóban várta távozó bűntársát azért, hogy gyorsabban elmenekülhessenek a helyszínről.

Egy másik esetben egy idős asszonytól 800 ezer forintot és arany ékszereket csalt ki egy fiatal nő úgy, hogy magát a sértett unokájának adta ki. A pénzért az ismerősét küldte el.

Egy harmadik történet szerint egy férfi  férfi előzetes telefonbeszélgetés után jelent meg az idős sértett házánál, akitől az unokájára hivatkozva 500 ezer forintot csalt ki.  A 42 éves férfi és társai kilenc alkalommal csaptak be - vagy kísérletek meg becsapni - idős embereket, akiktől több százezer forintot vettek át különféle ürügyekre hivatkozva.

A negyedik csoport egyik férf tagja magát egy áramszolgáltató munkatársának kiadva akart pénzt kicsalni egy 75 éves asszonytól, a nő azonban értesítette a rendőrséget a történtekről.

Egy alkalommal egy idős asszonyt hívtak fel telefonon a csalók, egyikük a néni unokájának adta ki magát és egy tartozásra hivatkozva egy millió forintot és arany ékszereket próbált meg kicsalni tőle.

Egy másik csoport tagjai több esetben idős embereket kerestek fel olyan ürüggyel, hogy a gyermekük által küldött készpénzt fel kell váltaniuk. Az idősek az elkövetők jelenlétében elővették az otthonukban tartott készpénzüket és abból oldották meg az összeg felváltását. Ezt követően a férfiak kicsalták a sértetteket a ház udvarára, amíg társuk a már ismert helyről az értékeket ellopta - írja a police.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?